Niet direct gerelateerd aan vruchtbaarheid, maar tè belangrijk om niet te delen!!
Jarenlang was kanker de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen, maar dat is inmiddels achterhaald.
En onderzoek heeft aangetoond dat het functioneren van de baarmoeder en eierstokken hier een grote rol in spelen.

 

Hysterectomie

Vrouwen die een verwijdering van de baarmoeder hebben gehad (hysterectomie), krijgen over het meestal
wel oestrogeen therapie, maar geen testosteron vervanging.

Studies tonen aan dat deze behandeling mede een reden is waarom de hoeveelheid hartproblemen dramatisch stijgt bij deze vrouwen.

De data toont duidelijk de beschermende effecten van testosteron aan op hart- en vaten (cardio).

Testosteron beschermt en voedt het endotheel.
Endotheel is een flinterdunne laag cellen welke de binnenste laag van al onze bloedvaten vormt.

Daarnaast staat testosteron bekend om zijn positieve werking in de bloedsuiker/insuline balans en het handhaven van coronaire circulatie (kransslagaders).

We weten dat de testosteronproductie is aangetast bij zowel vrouwen met een eierstok- en baarmoederverwijdering als bij vrouwen waarbij de eierstokfunctie niet naar behoren is, al dan niet door verwijdering van de baarmoeder.

Dit samen wijst de testosteron deficiëntie aan als belangrijke factor van verhoogde cardiovasculaire risico’s bij deze vrouwen.

 

Hart- en vaatziekten zijn de #1 doodsoorzaak bij  vrouwen

 

Een intrigerend rapport in het Journal of Women’s Health onderzocht de hypothese dat een tekort aan testosteron een belangrijke voorspellende factor is voor hart-en vaatziekten bij ouder wordende vrouwen of vrouwen die een baarmoeder verwijdering hebben ondergaan.

Vrouwen die een hysterectomie hebben gehad, hebben drie keer meer kans om hart-en vaatziekten te ontwikkelen, dan vrouwen die dit niet hebben gehad!

Het is dus van wezenlijk belang om na het verwijderen van de baarmoeder regelmatig je testosteronspiegel te laten testen door je specialist, zodat de hormoonbehandelingen hierop afgestemd kunnen worden!

 

Maar ik heb mijn baarmoeder nog!

Ook als jij je baarmoeder nog wel hebt, maar je weet dat jouw eierstokken een verminderde functie hebben, dan kan het dus zijn dat jouw testosteronproductie niet goed meer verloopt met alle gevolgen van dien op de langere termijn!
Liever even testen dan toch?!

 

Bron:
Dr. P. Richards
Journal of Women’s Health
Foto:
www.gezondlichaam.be