7 Zalige Zomerse (Bij)gerechten Die je Vruchtbaarheid Stimuleren

Op gezond eten zit bij veel mensen toch nog een dingetje.
Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat gezond eten niet lekker zou kunnen zijn.
Ik kan je echter verzekeren dat gezond eten echt héél erg lekker kan zijn!

Probeer deze 7 (bij)gerechten maar eens, je zal er echt geen spijt van krijgen!

De recepten die ik voor je heb uitgezocht bevatten veel verse seizoensproducten die vol zitten met voedingsstoffen die jouw vruchtbaarheid stimuleren.

De zomer is net begonnen en dat betekent dat veel van de ingrediënten makkelijk te vinden zijn in de biowinkel of bij de bio-dynamische boerderijwinkel bij jou in de buurt.

Voordeel is dat de ingrediënten vers geplukt worden en dat gebeurd bij de biologische producten altijd alleen maar wanneer ze ook daadwerkelijke rijp zijn.

En alleen die rijpe producten zitten boordevol vitaminen, mineralen en glyconutriënten!
Goede voeding is essentieel voor een gezonde vruchtbaarheid!

1. Citroengarnalen met Sugar snaps

Citroengarnalen met sugar snaps

30 ml tamari
5 ml geraspte verse gember
1 theel. geraspte sinaasappelschil
1 teentje knoflook, gehakt
¼ theel. rode chili vlokken
450 gram grote garnalen, gepeld
1½ eetl. kokosolie
4 bosuien in dunne ringen gesneden
450 gram sugar snaps
60 ml kippenbouillon
30 ml verse sinaasappelsap

Bereiding:

  • Meng in een schaal de tamari, gember, sinaasappelrasp, knoflook en chili vlokken. voeg de garnalen toe en mix goed door. Laat de garnalen 15 minuten marineren.
  • Verhit de olie op hoog vuur in een grote pan. voeg de garnalen, de bosuit en de sugar snaps toe. Roer ongeveer 2 minuten, tot de garnalen mooi egaal roze zijn geworden.
  • Voeg de bouillon en het sinaasappelsap toe en kook de saus zachtjes nog 1 minuut door.
Bron: www.thebump.com

 

2. Zomersalade rolletjes met gerookte zalm en zoete mosterdsaus

Zomersalade rolletjes met gerookte zalm en zoete mosterdsaus

200 gram Gerookte zalm, in reepjes of stukjes
2 grote avocado’s
20 vellen rijstpapier, liefst rond met een diameter van ca 18 cm
10 slabladeren, gewassen en gedroogd
2 grote wortels, geraspt of julienne
½ komkommer in dunne reepjes

Voor de saus;
1 eetl. rijstazijn
½ theel. Dijon mosterd
½ theel. Tamari
¼ theel. Stevia poeder
2 eetl. sesamolie
sap van een ½ limoen

Bereiding:

  • Doe de ingrediënten voor de saus en een kommetje. Mix deze goed door elkaar tot een goede saus.
  • Halveer de avocado’s, verwijderd de pit en snij repen van ca ½ cm dikte. Schep met een lepel de plakken eruit en zet ze apart.
  • Vul een grote, maar ondiepe schaal met warm water en leg naast de kom een schone theedoek. Doe 1 vel rijstpapier ongeveer 3 seconden in het water tot het papier zacht is geworden. Haal het vel uit het water en leg hem plat op de theedoek.
    Herhaal dit met een 2e vel en leg dit vel op het 1e vel. Gebruik een andere schone theedoek om het rijstpapier droog te deppen.
  • Let 1 slablad in het midden op de rijstvellen. Leg de overige ingrediënten in een smalle rij op 1/3 van de rand. Zorg er voor dat je niet te veel neemt. Het rolletje moet immers nog wel dicht kunnen.
  • Pak de onderkant van het rijstpapier en leg dit over de onderkant van de ingrediënten heen. Hetzelfde voor de bovenkant. Vouw nu 1 kant over de vulling heen en stop het een beetje in. Rol nu naar de laatste overgebleven flapje toe en maak het rolletje af. Je kunt een klein beetje rijstazijn gebruiken om de eindjes aan elkaar vast te plakken.
  • Herhaal dit proces voor de andere 9 rolletjes.
  • Leg de 10 rolletjes met de openingslijn naar beneden en snij ze doormidden.
    Verdeel ze over een bord en serveer met de zoete mosterdsaus.
Bron:  Williams-Sonoma New Flavors for Appetizers, by Amy Sherman (Oxmoor House, 2008).


3. Portobello burgers

Portobello burgers

4 grote portobello’s, schoongeveegd en steel verwijderd
8-16 grote bladeren van ijsbergsla
4 grote tomaten in plakjes
Uiringen

Marinade;
6 tenen knoflook gekneusd
120 ml olijfolie extra vierge
60 ml tamari
sap van een ½ limoen

Garnering;
Augurk
Sauzen naar smaak

Bereiding:

  • Meng in een kom de ingrediënten voor de marinade
  • Leg de paddenstoelen met hun kap naar beneden in een ondiepe ovenschaal. Giet de marinade er overheen. Draai de paddenstoelen om en wrijf de marinade erover. Dek de schaal af en laat het 15-20 minuten staan intrekken.
  • Verwarm een grillpan op medium vuur.
  • Is de pan heet, grill dan de portobello’s ongeveer 3-5 minuten per kant tot ze zacht beginnen te worden.
  • Serveer zoals je een hamburger zou serveren. Leg iedere portobello tussen 2 slabladeren en garneer met uien en tomaten.

Je kunt er ook nog augurk en sausjes aan toevoegen. Let er bij het kiezen van de sausjes wel op dat je geen saus pakt welke suiker bevat zoals bv ketchup.

4. Eenvoudige salade met bessen en meloen

Meloen bessen salade

240 gram rode druiven zonder pit
240 gram blauwe bessen
500 gram frambozen
½ cantaloupe meloen, ontpit en in blokjes gesneden

Mix alle ingrediënten bij elkaar en serveer in een mooie schaal.

5. Mango Salsa
Mangosalsa

2 rijpe mango’s in stukjes
½ gesneden rode ui
1 medium rode tomaat, in stukjes
120 gram fijngehakte verse koriander
sap van een ½ limoen

Meng alle ingrediënten en serveer.

Voor een leuke twist kun je een paar aardbeien in plakjes toevoegen.

De salsa is zalig met vis of kip. Wat dacht je bijvoorbeeld bij een gegrild stukje zalm?!

6. Zoete aardappelflensjes en courgette met ei en yoghurtsaus

zoete aardappelflensjes

2 klene zoete aardappels
2 kleine courgettes
½ middelgrote ui
5-9 vrije uitloopeieren
60 gram amandelmeel of andere gluten vrije meel/bloem soort
1 theel. zeezout
vers gemalen peper
kokosolie

Voor de yoghurtsaus;
120 gram volvette organische yoghurt
2 eetl. verse limoensap
¼ theel. raps van de limoenschil
1 eetl. olijfolie extra vierge
1 teentje knoflook, fijngesneden

Bereiding:

  • Meng alle ingrediënten voor de yoghurt in een kom en meng deze goed.
  • Rasp de zoete aardappels, courgettes en uit in een keukenmachine. Bestrooi het geheel met het zout. Zet de mix 10 minuten apart.
  • Giet de mix op een paar vellen keukenpapier en pers voorzichtig het overtollige vocht eruit. Doe daarna de mix in een schaal en voeg er 1 ei, het meel en de gemalen peper aan toe.
  • Verhit een gietijzeren koekenpan of pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Smelt ca 1-2 eetlepels kokosolie en laat de olie de hele bodem van de pan door gaan. Voeg 2 eetlepels van de mix toe, druk deze iets aan en bak ze ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Leg het flensje op een met keukenpapier bekleedt bord en hou hem warm in een voorverwarmde oven.
  • Herhaal dit voor de rest van de mix.
  • Veeg je pan schoon en voeg nog kokosolie toe en bak de rest van de eieren.
  • Leg de eieren op de flensjes en serveer met een toef van de yoghurtsaus er bovenop.
Bron: Pas de Deux Blog

7. Overheerlijke Thaise quinoa salade met een saus van gember en pinda’s
Thaise salade

240 gram gekookte quinoa, afgekoeld
1 rode paprika in stukjes
½ gele ui in stukjes
120 gram verse koriander, fijngesneden
3 bosuien in grove stukken
120 gram ongebrande cashewnoten
120 gram groene sojabonen
360 gram geraspte wortel

Voor de dressing;
180 gram natuurlijke pindakaas (oa EkoPlaza)
3 eetl. tamari
2 theel. verse geraspte gember
snufje thaise rode chilipeper
1 eetl. honing of agave siroop
1 theel. olijfolie extra vierge om dressing dunner te maken indien nodig

Bereiding:

  • Kook de quinoa volgens gebruiksaanwijzing en laat hierna afkoelen in de koelkast.
  • Voeg in een kleine kom alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar en meng deze.
  • Doe in een grote schaal alle ingrediënten voor de salade bij elkaar en mix het heel goed door. Schenk de dressing over de salade heen en meng nog even.
Bron: www.ambitiouskitchen.com

Weet jij nog lekkere recepten die jouw vruchtbaarheid bevorderen??

Ik zou het heel leuk vinden als je die hieronder zou willen delen.
Zo help je ook andere wensouders op hun vruchtbare pad.

Leave A Comment